Åland mitt Åland

Kan man vara nationalist och ålänning? Det tycker jag.
 Jag är inte nationalistisk finne, jag är nationalistisk Ålänning. Jag älskar Åland. Jag är född och uppvuxen på Åland och skulle aldrig byta Åland mot något annat ställe förutom någon månad under vintern :)

Behöver man tycka illa om finnar om man är ålänning? Absolut inte, finnar är nog ett redigt folk. Synd att Åland alltid, utan undantag, ska motarbetas av den finska regeringen dock. Jag nämner ofta finnar med lite nedvärderande ton och det kan nog lätt uppfattas som att jag hellre blir vegan än umgås med finnar.
Så är inte fallet, min nedvärderande ton mot finnarna är nog bara ett klumpigt sätt av mig att prata om den finska regeringen.
Med det sagt så ska jag nu ta mig an att förtälja en lite idé som jag har haft ett tag. För att ingen ska tycka att jag tar åt mig all ära för denna fantastiska fundering så ska jag tillägga att många av mina funderingar kommer till genom diskussioner med vänner och ovänner.

För mig är redan Åland mitt land. För mig är Finland grannlandet i öster.
För några månader sedan gick jag med i Ålands Framtid av några enkla orsaker.
Största orsaken var nog att ÅF var det enda partiet med en uttalad vision om ett självständigt Åland. ÅF var också så långt åt höger jag kunde komma i ett socialt accepterat parti där jag känner att jag kan bidra med något. För mig är ÅF ett nationalistiskt parti.

Om jag tänker framåt så hoppas jag givetvis att Åland kunde vara stå som ett eget land om några år och då behöver vi givetvis redan börja anpassa oss.

Tänk om.....

Låt säga att vi slopar alla/de flesta bidrag och istället skulle införa något som närmast kunde likställas med en medborgarlön. Socialism så det skriker om det kanske du tänker men sluta inte läs för det. Gå och hämta en kopp kaffe istället för det här blir långt.

Ok, så vi inför medborgarlön, låt säga 1000 euro, som alla har rätt till. det finns inga bostadsbidrag eller barnbidrag. Det finns bara medborgarlönen.

Låt oss samtidigt införa allmän civiltjänstgöring för våra ungdomar.
Vad är då det tänker du givetvis.
Jo, civiltjänsten görs av ungdomar mellan 16-22 år. Civiltjänsten är egentligen obligatorisk men fylls kvoten av frivilliga så behöver man inte kalla in andra.

Civiltjänsten kan göras i några olika grupper som tex:

Frivilliga brandkåren
Sjöräddningen
Skärgårdsgruppen
Naturgruppen
Miljögruppen
Parkgruppen

Man tjänstgör i 2 år några kvällar per vecka, ibland helger.
FBK och Sjöräddning behöver ingen mer presentation, alla vet vad de sysslar med.

Skärgårdsgruppen är en grupp som sköter kummel, fyrar, småbåtsfar och liknande. Kanske bygger bryggor på natursköna holmar som båtturister kan nyttja.  Håller ställena snygga.

Naturgruppen är en sorts viltvårdsgrupp som sköter skyddsjakt och viltvård över hela Åland. Tar hand om skadade djur och liknande.

Miljögruppen håller stränder och öar rena och snygga. Tar fram bra miljölösningar för Åland, kanske rent av pratar med skolor och dagis om miljön och hur man tar hand om och vårdar den.

Parkgruppen sköter Ålands parkområden, gator, byar och liknande. Reder upp vindfällen osv..

Som morot för att vara med i dessa olika grupper har man vissa förmåner. I de grupper där man kör stora fordon kanske man på samma gång kan få lastbilskort, naturgruppen ger jaktlicens och skjutvana, sjöräddningen ger skepparexamen... Ja ni fattar.

Vilken ungdom skulle liksom inte vilja göra civiltjänsten?
När man sedan efter civiltjänst och avslutade studier börjar jobba så har man rätt till medborgarlönen, men så länge du lyfter medborgarlönen så är du även skyldig till att vara i beredskap.

På så sätt har vi mitt i allt en Ålandskår som kan rycka in vid olika kriser. Ta tex Alfrida, tänk om Ålandskåren kunde ryckt ut och hjälpt till under ledning av en tillsatt kårgeneral.

En civiltjänst skulle även underlätta integration av inflyttade utomnordiska människor. Först svenskakurs och sedan civiltjänst för att få rätt till medborgarlön. Ingen ska bara komma hit för att sitta på arslet och tigga eller utnyttja bidragen.
Genom civiltjänsten träffar man människor som man knyter kontakt med och även det hjälper integrationen. En spanjor, syrian eller portugis som får många åländska vänner direkt kommer nog lättare in i samhället och lär sig hur det åländska samhället fungerar.

Visst låter det här extremt. Jag vet, det är extremt men på samma gång, ju mer man funderar på det, en riktigt bra idé. Det finns absolut brister i systemet men nog kunde man knyta ihop det här till något om man riktigt försökte.
Funder på det, det är allt jag begär.

Tack för att du orkade läsa allt, dela gärna om du tycker inlägget är läsvärt.

I morrn blir det lite åsikter om invandring och även en liten fundering om skärgårdstrafiken.

Kommentarer

  1. Svar
    1. Tack, jag tycker också idén är bra. Jag hoppas jag kan plantera den hos ålänningarna här efter lagtingsvalet

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

We're not coming back

Föreningen Åländska Män

Att göra en sosse

Hyllas på torget

En instans för fiske- och viltvård

MAKTEN FRAMOM ALLTET