Lantrådet som försvann

Jag tänkte köra vidare på det här med papperslösa på Åland. Det blev ju en liten diskussion på en grupp på facebook, där även lantrådet blandade sig i för att klargöra några saker.
Det som var tråkigt var att lantrådet gjorde en liten hit n' run. Hon skrev någon liten avdankad neutral kommentar, ni vet sådär riktigt politiskt, men sen när det kom frågor så gled hon bort, in i dimman, försvann.

Jag tycker ändå det var relevanta frågor som ställdes.

Lantrådet visste ju tydligen om att det finns papperslösa på Åland. Det vet nog ganska många om.
Hur många är däremot svårt att veta men rimligen vet man ju vilka de papperslösa är som har barn i skolan.
Om de människorna befinner sig i landet olagligt så bör man väl skicka hem dem? Eller? Man sätter inte deras barn i skola, man skickar tillbaks dem.
Om man ser någon sno en cykel med platt däck så ger man inte honom en cykelpump utan man förhindrar brottet eller anmäler det.
En av frågorna som jag ställde till lantrådet var vart man anmäler om man känner till någon papperslös. Ringer man till polisen?
Om man ringer till polisen, måste de då ingripa och ta den papperslösa i förvar eller kan de med stöd av lagen bara låta det passera?
Vems är ansvaret?
Eftersom det är en kriminell handling att befinna sig i ett land illegalt så bör det ju också vara olagligt att inte ingripa om man känner till det. Man har ju en skyldighet att ingripa om man ser ett brott begås.
Varför lantrådet valde att inte svara förstår jag inte. Hon bör ju veta vad som gäller och borde kunna räta ut alla frågetecken, då slipper man spekulationer och tuffa ordväxlingar.

Lantrådet nämnde som sagt att det är omöjligt att veta hur många papperslösa det finns på Åland, det kan man ju förstå. Men i ärlighetens namn så kan det inte vara så svårt att hitta dem, det är ju bara att fråga runt lite på stan så vet man ju var åtminstone hälften bor.

Papperslösa har rätt till väldigt mycket av vår välfärd även fast de inte får vara här. De har alltså rätt till skola, sjukvård och studiebidrag fast de inte ens har rätt att vara i landet? Hur kan man överhuvudtaget ansöka om studiebidrag om man är papperslös? Antagligen måste man ju uppge en adress, då kan väl helt enkelt farbror blå åka dit och hämta dem.

I min värld är det mesta svart eller vitt. Det är liksom enklast att diskutera saker då.
Befinner man sig i landet illegalt så ska man skickas hem.

Tack för att du läste. Dela gärn om du tyckte det var läsvärt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den åländska själen

Alla utom ÄlskogsFrille är tysta

Snipäventyrssuget

Alla feminister i samma båt.

Åland mitt Åland

Det finns alltid en säker passning

Ställ dem mot väggen

Misshandlande Rumäner