Klockan tickar

Jag vet, det är egentligen inget stort problem men ändå stör det mig så fruktansvärt.
Först och främst stör det mig för att EU har tagit ett beslut över våra huvuden igen.
Ok, beslutet i sig kanske inte är så dumt men det är någonting som jag tycker de nordiska länderna kunde bestämma tillsammans och inte EU.
Jag pratar om tiden.

Nu ska alla europeiska länder ha samma tidzon. Det är väl okej i sig men då måste det ju bli rätt tid. Finnbollarna tycker ju att vi ska ha vintertid året om. Jag fattar inte det, vad får vi ut av det på sommaren? Jo, det blir ljust kl 04 istället för 05, då de flesta av oss ligger och sover.
Väldigt få kommer att märka den skillnaden. Däremot kommer vi att märka skillnaden då vi slutar jobbet på eftermiddagen. De flesta av oss jobbar ju den största tiden av dygnets ljusa timmar. Varför inte då se till att vi har så långa kvällar som möjligt, det är ju på kvällarna man har sin fritid.

Jag, som träbåtsägare, husägare och stugägare, har ofta hiskeligt mycket att göra speciellt på våren. När sommartiden kommer är det en skänk från ovan. Mitt i allt har man långa ljusa kvällar när man kan pyssla på med allt som behöver ses över efter en slitsam vinter. Varför skulle vi inte vilja ha längre kvällar? Det är väl ändå vår fritid som borde premieras? Dessutom har jag en känsla av att mer fritid, vilket ljusare kvällar egentligen är, gynnar folkhälsan.
Jag tror att ju mer fritid vi har, desto friskare håller vi oss. Att även hinna spendera så mycket tid som möjligt ute på kvällarna måste nog även det göra sitt för vår hälsa.

Vintern är mörk.
Vintern är satans mörk oberoende om vi har sommar- eller vintertid. Det är mörkt när man åker på jobb och det är mörkt när man kommer hem, det ändrar inte vintertiden på.
I ärlighetens namn, vad spelar det för roll om mörkret infaller kl 16 eller 15 under den mörkaste perioden? Vi är ju ändå på jobb. Vad gör det om det ljusnar kl 08 eller 09? Vi är ju ändå på jobb.

Nä om finnarna vill ha vintertid så röstar jag på att vi gör allt för att få bestämma vår egen tidszon.

Rör inte min sommartid.

På tal om EU så har ni väl inte missat att de nu börjar lägga sig i den privata marknaden på ett synnerligen allvarligt sätt.
Nu, för att minska elskrotet, så pratas det om att alla laddare till mobiler ska standardiseras.
I ärlighetens namn så är väl inte det en sak för EU?
Kanske EU borde jobba på att elskrotet tas om hand på hemmaplan istället för att skickas till de enorma soptippar som finns i Afrika. Igen ger man sig på flugan istället för elefanten.

Jag såg ett program om skrotet som skickas ner. En av soptipparna var 8 km2 stor. Infödingarna samlade upp värdefulla metaller och liknande genom att slå sönder alla apparater till smulor, visst lite kvicksilver och bly försvann ner i marken men man kom ju åt silvret och guldet.
Kablar stod man och eldade bort skyddsplasten från överallt. Det låg en giftig smog över hela området. Det här var bara en soptipp, det finns hundratusentals likadana världen över.
Se till att vårt skrot stannar på hemmaplan istället för att peta i petitesser.
Enligt EU  så håller ju klimatet på kapsejsar, det är viktigt att vi lever klimatsmart. EU har även en fetstor klimatbudget.
Använd den budgeten för att betala ut skrotpengar till folket som har soporna.
Tänk om man, efter att ha tömt släpkärran på Mise eller Renhållningen, kunde gå in till kontoret och få betalt för alla sopor man lämnade.
Får jag två euro för min gamla laddare hos Renhållningen så åker jag dit med den, får jag en femma för varje sopsäck så åker jag dit med den.

FN kunde anamma samma sak, får en afrikan en euro för varje kilo plastpåsar han kommer med till sopstationen så plockar han slätt.

Här är en kort artikel om sopor i Afrika, det finns hur mycket som helst på google.
Greenpeace

Tack för att du läste.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Alla utom ÄlskogsFrille är tysta

Det finns alltid en säker passning

En kniv i ryggen

Fittmössan är tillbaks

Den åländska själen

Snipäventyrssuget

Åland mitt Åland

Trump och EU