Betala din skuld

Efter en diskussion på FB blev jag lite fundersam igen över klimatet och vad hysterin kan leda till.
Jag har tidigare hävdat att det kommer leda till större klyftor i samhället då alla klimatskatter gör så 'vanligt' folk inte har råd att tanka bilen, flyga och liknande saker.
I en tidigare diskussion angående självkörande bilar hävdades att det är en grej som kommer minska klyftorna i samhället iom att alla ska ha råd att prenumerera på en självgående taxi, precis som man betalar för netflix eller spotify.
Jag har svårt att se hur ytterligare en kostnad ska göra så att fembarnsmamman ska närma sig bankdirektören i den ekonomiska klyftan men det kanske finns bra argument för det.

Nå, nu ska det handla om en lite liknande grej.

I den här aktuella diskussionen så hävdar alltså en person att dennes personliga klimatutsläpp troligtvis är lägre än mina trots att personen flyger världen över, byggt nytt hus, köpt ny bil ( kan ha varit begagnad), har en andra bil som är nyare än någon bil jag någonsin ägt, köper olika sorters leksaker som drönare och smartklockor.
Personen i fråga anser att vi ska tävla i vem som släpper ut minst co2 på en månad. Då ska allt tas i beaktande såsom transporter, flygresor och (hör och häpna) klimatkompensationer. Jag kan ha missuppfattat hela grejen med klimatkompensation men i mitt huvud kan man inte klimatkompensera i större utsträckning utan att det kostar. Visst man kan plantera ett träd men det gör varken från eller till.

Det här är en sak som ju troligtvis kommer synas mer och mer ju mer klimatkrav vi får på oss.
De som har det sämst ekonomiskt får det sämre då de inte har råd att köra bilen och inte råd att köpa elbil. De får cykla helt enkelt.

De med cash, de kan köpa elbilen. Det spelar ingen roll vad den kostar, de fixar pengarna. Att elen kostar mycket gör inget, de har råd.
 Det här med semesterresan blir knepigt för den fattige, det blir för dyrt och dessutom ser det inte bra ut, det är ju massa utsläpp.

Direktören då, han vill också semestra. För honom är det inga problem, han klimatkompenserar bara. Betalar in till en fond som planterar en lite skog eller gör något annat gott för klimatet. Sen kan han flyga bäst han vill, samvetet är rent.

Vad händer med samhället då?
 Jo vi får bara större och större klyftor eftersom direktören knappast vill klimatkompensera för singelmorsan. Det ger ju inte direktören någon fördel.
Det är klart, får man sen göra avdrag på skatten för nämnda sak så går det väl för sig, då är man ju en god människa som dessutom har en singelmorsa som står i skuld. Tänk vilket vackert samhälle där de fattiga ska ha dåligt samvete för att de rika betalar deras skuld till klimatet.

Tack för att du läste. Dela gärna om du tyckte det var läsvärt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den åländska själen

Alla utom ÄlskogsFrille är tysta

Snipäventyrssuget

Alla feminister i samma båt.

Åland mitt Åland

Det finns alltid en säker passning

Ställ dem mot väggen

Misshandlande Rumäner