Krimknäcke utan smör

Fredsprojektet Europeiska Unionen. Nu skulle det minsann bli slut på bråkandet i Europa. Det gick ju sisådär va? Det funkade bra fram tills någon faktiskt tog fram bössan och invaderade ett land. Vad gjorde EU åt det? Tja, Finland fick sluta exportera mejeriprodukter till Ryssen.
Putin blev utan smör på Krimknäcket. Jobbigt.

Jag har lite svårt att förstå vitsen med EU egentligen. Handelsunionen nämner ju många men vi handlade väl med europa även före unionen eller? Jag ska ärligt säga att jag inte riktigt minns hur det funkade före.
Det jag vet är att vi hade bönder, jordbrukare och fiskare. Vi hade även vår traditionella vårfågeljakt. Vi hade även starka fågelstammar som jag minns det, sälen var också kraftigt reducerad.
Det var helt enkelt precis som man säger, det var bättre förr.

Det här med öppna gränser som ska vara bra för arbetskraften vet jag inte hur funkar, nog kunde man väl jobba i ett annat europeisk land tidigare också. Man kunde också resa dit man ville utan problem. Så minns jag det i alla fall.
Valutaunionen var ju iofs en bra tanke. En stark valuta så att alla oljestater kunde övergå till att handla med euro istället.
Hur gick det då? Det har ju varit några som funderade på att övergå till euro men de har antingen blivit avrättade eller så har landen blivit invaderade. Lite skumt kan tyckas men googlar man lite om petrodollar så faller nog poletten ner. Månne inte att euron blir orsaken till ytterligare ett krig. Iran syftar jag då på. Man håller ju på som bäst att bygga upp förutsättningar för att kunna få Natos stöd för en invasion. Intressant må jag säga.
Nu tappade jag tråden lite här dock.
Vad har EU gett oss egetligen?
Vi får en jävla massa olika stöd och bidrag men det  är ju pengar som staten årligen betalar i medlemsavgift. Det är ju inte direkt gratis att vara med.
Det har blivit billigare och enklare att handla på nätet. Nu är det skitenkelt att beställa precis vad som helst från Kina. Alla vet ju numer vad Wish är. Våra lokala butiker går på knäna för att alla beställer på nätet. Det går inte att konkurrera med barnarbetare och slavförhållanden.
Maten är ju lite billigare nuförtiden också då det är enkelt att importera. Skit i att den åländska fiskeflottan är borta, de fick ju i alla fall skrotningsbidrag. Bönder och jordbrukare har det lite kärvt i konkurransen med det stävjas genom att EU erbjuder bidrag. Våra jordbrukare och bönder är beroende av bidrag.  Bönderna som ska se till att vi får något så livsviktigt som mat i magen är tvingade att gå på bidrag för att överleva. Pengarna går från Staten till Eu som sedan betalar ut bidrag.
De som är för Eu, vad är de för egentligen? Vad är så bra med Eu? Vad har man för argument?
Jag skulle vilja veta hur mycket Finland betalar till Eu och hur mycket som kommer tillbaks i olika stöd och bidrag. Det finns säkert siffror att hitta på nätet men man ska ju orka söka också.
Rent klimatmässigt så är det ju totalt självmål, det fattar alla. Att importera  är ju sämre än att använda sig av det som finns lokalt. Det flygs, fraktas med fartyg, tåg och lastbilar, mat över hela världen och sen basunerar medierna ut att vårt lokala kött är en klimatbov. Varför går folk på det, varför väljer ålänningar att börja käka importerade soyaprodukter istället för Dan Lindholms entrecote fraktad från Gölby?
Hur kan du vara så blåst så du tror att du räddar världen med din soyakorv?

Men om vi bortser från klimatet då, varför ska vi ha Eu? Vi väljer in några gökar som åker till Bryssel. Några få stackare skickar vi från Finland. Har de egentligen något att säga till om? Nä, absolut ingenting.
De maktpositioner som delas ut går inte till fjuttstater.
Inte kan vi heller avsätta någon av dessa högavlönade Eu gökar. De stiftar våra lagar och kan fjanta runt hur de vill, fulla som kajor. Varför går vi med på att sätta vår demokrati åt sidan?
Vad har Eu gett åland? Har de hjälpt oss i kampen om språket? Har de gett oss hjälp med veikkaus? Har de hjälpt oss i de fall finnen inte följt självstyrelselagen? Nä, det är inre angelägenheter. De har inte ens gett oss en plats i parlamentet som vi har rätt till.

Hur kan man inte vara emot Eu?

Hjälper EU katalonien på något sätt? Har ni hört nåt om det. Spanien vill ju fängsla de politiker som kämpar för ett självständigt Katalonien. Har ni hört om Eu hjälpt dem? Nä, inte jag heller.

En sak som Eu däremot vill hjälpa oss med, det är att öppna våra hjärtan. De vill hjälpa oss att se hur vackert det är med mångkultur.  Vad i helsicke ska vi göra med mångkultur? Jag känner inte att vår kultur behöver förbättras speciellt mycket.

Ibland jämför jag Eu med vår regerings planer på kommunsammanslagningar. Det är ju samma sak fast i mindre skala. Det handlar om att centralisera makten.
Orsaken till att sossarna ligger på så hårt är ju högst troligen att det underlättar då man vill trycka in invandrare. Ju färre kommuner, desto färre som kan motsätta sig.

Tänk vilken succé om Brexit faktiskt blir av, det är nog i så fall början på Eu's fall. Tyvärr tror jag inte britterna klarar av det, Eu har gjort det för svårt. Man måste ju visa att det är omöjligt, annars följer andra efter.
Eu måste nog monteras ner inifrån. Monteras ner eller grundrenoveras.

 Kommentera gärna här eller på fb om du kommer på nåt som EU har gjort till det bättre för oss. Alltså något som var sämre före vi gick med i unionen.

Tack för att du läste. Dela gärna om du tyckte det var läsvärt.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den åländska själen

Alla utom ÄlskogsFrille är tysta

Snipäventyrssuget

Alla feminister i samma båt.

Åland mitt Åland

Det finns alltid en säker passning

Ställ dem mot väggen

Misshandlande Rumäner