Europeiska Sovjetunionen

Sovjetunionen (1922-1991) var en socialistisk (i form av kommunism) statsbildning och en enpartistat som styrdes av kommunistpartiet och dess ledare.
Landets territorium bestod till större delen av det f.d. ryska imperiet och var till ytan världens största stat och den tredje i fråga om folkmängd.
När Josef Stalin 1929 manövrerat ut sina motståndare i kommunistpartiet lät han införa en strikt planekonomi. Jordbruket kollektiviserades och industrin byggdes ut i massiv skala efter centralt utarbetade femårsplaner. Industriproduktionen tredubblades under 1930-talet, men till oerhörda kostnader för människorna. Miljoner människor dog av svält i samband med tvångskollektiviseringen. Gulag var namnet på det jättelika system av arbetsläger som byggdes upp av kommunistregimen. Dit skickades alla som var oppositionella eller allmänt opålitliga i Sovjetunionen.
Den sovjetiska ekonomin var centralstyrd. Alla viktiga beslut om vad som skulle tillverkas i landet var tvunget att fattas av myndigheter. Samma sak gällde produkternas priser. Man skapade produktionsplaner för fem år i taget. I denna s.k. planekonomi var normala marknadskrafter - som prissättning efter tillgång och efterfrågan - satta ur spel. Systemet med planekonomi var det främsta skälet till Sovjetunionens sammanbrott och upplösning 1991.

Det här är kopierat från nätet angående Sovjetunionens uppgång och fall.
Det är lustigt, man nämner både planekonomi, centralstyrning och kollektivism. Jag kan inte undgå att se likheter med Europeiska Unionen och allt vad det innebär. Vi skapar ett nytt Sovjet och alla är okej med det.
Frågar men EU vurmare vad som är bra med EU så svarar de oftast att EU är ett fredsprojekt eller att EU är en stark handelsunion.
Som jag minns det kunde man handla från utlandet även innan EU, man kunde även handla lokalproducerat till ett överkomligt pris. Vi hade mycket bönder och fiskare. Vi bestämde själva vad som var bäst för oss.
Nu anser vi mitt i allt att vi inte inte klarar av att bestämma själva. Fler och fler vill att vi ska släppa ännu mer makt åt brysselkollarna. Man använder klimatet som brunnsgubben.
Brunnsgubben användes förr för att hålla ungarna borta från brunnen så de inte skulle dränka sig. Man sa att brunnsgubben drar ner dig om du går för nära.
Hände det att en unge drunknade i brunnen så var det brunnsgubben som varit framme.
Nu skrämmer man vuxna, icketänkande individer med klimatet.

-Om ni inte ger oss mer makt så blir det varmare.-
-Om ni inte betalar mer skatt så blir jorden under vatten.-

När slutade vi tänka själva? När blev kollektivismen så stark så vi bara rättar oss i ledet och likgiltigt följer strömmen?
När António Guterres, FNs generalsekreterare, öppnade det senaste klimatmötet drog han lögn efter lögn, han sidsteppade all forskning och vetenskap. Ingen vanlig media skrev om det. Såg de inte det eller går även de i leddet mumlandes på samma klimatmantra?
KlimatGreta drar lögn efter lögn, ingen vanlig media ifrågasätter. Hon har blivit en Messias som inte får eller behöver ifrågasättas även fast det är solklara lögner. 
De som reagerar hamnar i skymundan, knuffas undan, tystas. Det är EUs Gulag. Det är världens Gulag.
Vänsterns kraft är stark och smart, de vet precis vad de gör. tyvärr verkar vänsterdrägg ha svårt att tänka längre än vad näsan är lång. Man kan inte se konsekvenser. Man kan inte se fakta. Man kan inte se historien.
När har planekonomi, centralstyrning, kollektivism och skrämselpropagande verkligen fungerat? Finns det någonstans det har fungerat? Finns det ett enda land med fungerande planekonomi? Jag har inte hittat något.
Hittills har socialism och planekonomi enbart fungerat för den lilla skara som har slips och kavaj. 
Kolla bara på EU. Kolla hur stor del av deras budget som går till löner. Kolla vad vi betalar till våra röster i Bryssel. Tänk då att det här bara är början. Vi har varken socialism eller planekonomi än, men vi går åt det hållet.
Vi bygger en ny socialistisk union, även fast vi såg hur det gick med Sovjet.

Jag hoppas Brexit blir av, jag hoppas det blir utan avtal. Det är början som kan leda till unionens fall. Så gick det får Sovjet. Vissa länder kapade banden trots skrämselpropaganda om matbrist och dålig ekonomi. De länderna började blomstra och fler ville följa efter, Sovjet var ett minne blott.

Om du läser det här och inte håller med, ge mig ett exempel på vad EU gör gott för oss Ålänningar. Vad har blivit bättre efter vi gick med i EU som vi inte kunde klarat själva?

Jag har även en annan fundering, jag kanske får utveckla den mer i något annat inlägg. Någon tycker säkert att EU och den fria rörligheten är bra för Ålands tillväxt.
Behöver vi ständig tillväxt?
Vad händer om vi stannar på 30.000 människor på Åland? Går vi under?
Kan man inte tänka sig att samhället fortsätter i vanlig ordning utan tillväxt? Vi fortsätter leva, betala skatt för dagis och skola, vi fortsätter arbeta, vi fortsätter starta företag. Vissa företag går bra, andra sämre. Vad händer om vi inte blir 40.000 människor på Åland?
Behöver vi tillväxt för att livet är en tävling där vi alltid måste tjäna mer, där Åland måste bli rikare och rikare, eller måste vi ha tillväxt för att ha råd att betala skyhöga löner till våra direktörer? Blir du en bättre människa om du är direktör på ett bolag med 10 miljoner i omsättning istället för 500.000?

Jag måste nog googla lite om tillväxt..... 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den åländska själen

Alla utom ÄlskogsFrille är tysta

Snipäventyrssuget

Alla feminister i samma båt.

Åland mitt Åland

Det finns alltid en säker passning

Ställ dem mot väggen

Misshandlande Rumäner